SKROBIA OPORNA NIE JEST TRAWIONA, WIĘC NIE POWODUJE WZROSTU GLUKOZY ANI INSULINY WE KRWI. MA TO OGROMNE ZNACZENIE DLA OSÓB MAJĄCYCH PROBLEM Z GOSPODARKĄ WĘGLOWODANOWĄ CZY CUKRZYCĄ.

PRZEMIANA SKROBI OPORNEJ

Ulega ona fermentacji dopiero w jelicie grubym przez bytujące tam bakterie. Jest świetną pożywką (prebiotykiem) dla bakterii probiotycznych, które stymulują prawidłową pracę naszych jelit oraz wspomagają odporność.
Skrobia oporna jest też źródłem krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stanowią dodatkowe źródło energii dla wątroby i komórek mięśniowych. Zmniejszają one również stan zapalny  jelit, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego

JEJ ŹRÓDŁO : 

Skrobie oporną znajdziemy w ugotowanym i ostudzonym ryżu i ziemniakach, a także w skrobi ziemniaczanej czy skrobi z tapioki.

Anna Dutkowska

Anna Dutkowska

Dietetyk

Nie pozwól aby coś Cię ominęło !
Bądź na bieżąco z wydarzeniami !
Zarezerwuj miejsce na kolejną edycję Metamorfoz ! Kolejna edycja startuje już w 3 MARCA!