Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.

Dynia jest bogata w beta-karoten – to pomarańczowy barwnik roślinny i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego. Beta-karoten obniża również poziom cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie – zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

Poniżej przepis na rozgrzewająca tajską zupę dyniową.

Składniki na 4 porcje:

  • 10 liści kaffiru suszonych
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor ½ cebuli szczypta płatków chili
  • 1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml
  • 2 szklanki purée z dyni
  • 1 – 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 – 2 łyżki soku z limonki do podania: świeża kolendra, opcjonalnie płatki chili oraz łyżeczka kokosowego mleczka

Przygotowanie:

  1. Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać liście kafiru, cebulę, płatki chili oraz pokrojony imbir i obrany ząbek czosnku. Smażyć przez 1 minutę, następnie dodać pokrojonego pomidora, zamieszać i wlać kokosowe mleczko. Przykryć garnek i gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut.
  2. Po tym czasie płyn przelać przez sitko do niedużego naczynia. Zawartość sita wyrzucić, a kokosowe mleczko wlać z powrotem do garnka, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  3. Wciąż mieszając zupę podgrzewać ją przez 5 minut. Podawać ze świeżą kolendrą oraz opcjonalnie z dodatkową porcją chili i łyżką kokosowego mleczka.

SMACZNEGO !

Nie pozwól aby coś Cię ominęło !
Bądź na bieżąco z wydarzeniami !
Zarezerwuj miejsce na kolejną edycję Metamorfoz ! Kolejna edycja startuje już w 3 MARCA!