CUKIER DOSTARCZA WŁAŚCIWIE TYLKO I WYŁĄCZNIE CZYSTEJ ENERGII, POZBAWIONY JEST JAKICHKOLWIEK SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH.

Cukier to z chemicznego punktu widzenia sacharoza, czyli połączenie dwóch słodkich monosacharydów glukozy i fruktozy. Jest to produkt wysokoenergetyczny, gdyż na 100 g dostarcza organizmowi 400 kcal. Po spożyciu produktu zawierającego cukry proste wzrasta szybko poziom glukozy we krwi.

Towarzyszy temu wyrzut insuliny, która pozwoli wykorzystać ten cukier prosty, jako paliwo dla naszych komórek.

Nasz organizm może zmagazynować niewielką ilość energii w postaci glikogenu, czyli związku, który powstaje z glukozy i jest obecny głownie w naszej wątrobie i mięśniach.

POZOSTAŁA WIĘKSZA CZĘŚĆ NADWYŻKI JEST MAGAZYNOWANA WŁAŚNIE W FORMIE TKANKI TŁUSZCZOWEJ.

I to właśnie cukier jest jedyną substancją, którą bez wielkiego wysiłku organizm może wykorzystać do wytwarzania tłuszczu.

Anna Dutkowska

Anna Dutkowska

Dietetyk

Nie pozwól aby coś Cię ominęło !
Bądź na bieżąco z wydarzeniami !
Zarezerwuj miejsce na kolejną edycję Metamorfoz ! Kolejna edycja startuje już w 3 MARCA!