ANTYOKSYDANTY TO ZWIĄZKI CHEMICZNE, KTÓRE JUŻ W NIEWIELKICH STĘŻENIACH BRONIĄ ORGANIZM  PRZED WOLNYMI RODNIKAMI.

Wolne rodniki to aktywne formy tlenu, które mogą powstawać podczas oddychania w prawidłowo pracujących komórkach lub pod wpływem działania szkodliwych czynników np. promieniowania UV, stresu czy nadmiernej aktywności fizycznej.

 Do wolnych rodników zalicza się reaktywne formy tlenu, które poprzez reakcje z różnymi strukturami komórkowymi wywołują niepożądane skutki. Zmiany w białkach mogą prowadzić do zaburzeń metabolicznych, a zmiany w tłuszczach budujących błony komórkowe prowadzi do zmian i w konsekwencji do zaburzeń cholesterolu oraz rozwoju miażdżycy.

Jeśli równowaga między wytwarzaniem a usuwaniem wolnych rodników nie jest zachowana to możemy doprowadzić do stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny odgrywa rolę w powstawaniu i rozwoju chorób zwyrodnieniowych oraz chorób związanych z procesem starzenia. Ważnym elementem w walce z nim są antyoksydanty. Dieta bogata w antyoksydanty jest uznawana jako dieta odpornościowa oraz przeciwnowotworowa.

Żeby dostarczyć odpowiednią ilość antyoksydantów w ciągu dnia, najważniejszą zasadą powinno być stosowanie ZIÓŁ I PRZYPRAW, które zawierają bardzo dużą ich zawartość! Nie ma norm zapotrzebowania na antyoksydanty – przyjmuje się, że ta wartość powinna oscylować w granicach 20-40 [mmol].

 

BARDZO PRZYDATNA JEST SKALA ORAC (OXYGEN RADICAL ABSORBANCE CAPACITY),OPUBLIKOWANA PRZEZ AMERYKAŃSKI DEPARTAMENT ROLNICTWA , KTÓRA PRZEDSTAWIA PRODUKTY O NAJWYŻSZEJ ZDOLNOŚCI DO POCHŁANIANIA WOLNYCH RODNIKÓW.

Według tych badań produktami z najwyższą wartością są:

Produkt Wartość ORAC
Sumak otręby 312400
Goździki 290283
Oregano suszone 175293
Rozmaryn 165280
Tymianek suszony 157380
Cynamon 131420
Kurkuma 127068
Wanilia 122400
Nie pozwól aby coś Cię ominęło !
Bądź na bieżąco z wydarzeniami !
Zarezerwuj miejsce na kolejną edycję Metamorfoz ! Kolejna edycja startuje już w 3 MARCA!